KCZB - DE GROOTSTE KORENBOND VAN NEDERLAND

VAR voor ZZP'ers per 1 mei 2016 verdwenen

Per 1 mei 2016 is de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) voor zelfstandig ondernemers verdwenen. Daar krijgt u mee te maken als uw dirigent zelfstandig ondernemer is.

De opvolger van de VAR is een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst voor ZZP’ers waaruit blijkt dat er van een arbeidsovereenkomst die u tot werkgever maakt geen sprake is.
> Een dergelijk document is ook opgemaakt voor dirigenten van koren

De modelovereenkomst van de Belastingdienst is alleen geldig in ongewijzigde vorm inclusief verwijzingen naar de beoordeling van de belastingdienst, bron en versie. Dit document dient ongewijzigd gevoegd te worden bij de overeenkomst die u al heeft met uw dirigent; deze vervangt de bestaande overeenkomst dus niet.

Als u gebruik maakt van de dirigentenovereenkomst van de KCZB zult u zien dat de tekst in deze twee documenten wat zal overlappen, omdat beide documenten aansturen op het vermijden van een arbeidsovereenkomst.

Als uw dirigent voorheen een VAR bezat en zelfstandig ondernemer wil blijven, raden wij u aan om beide documenten met uw dirigent te ondertekenen.

Als uw dirigent geen zelfstandig ondernemer is en dus niet in het bezit was van een VAR, volstaat de dirigentenovereenkomst van de KCZB en uw jaarlijkse aangifte van de betalingen door middel van het IB47-formulier.