KCZB - DE GROOTSTE KORENBOND VAN NEDERLAND
Terug naar concertagenda

Huygens Vocaal Ensemble verrast met muziek "Uit de Nieuwe Wereld"

Koor: Huygens Vocaal Ensemble
Datum: zaterdag 15 juni 2024 om 20:00

Locatie: Plantage kerk
Zwolle

Beschrijving:

Het Huygens Vocaal Ensemble zingt nog niet eerder in Europa uitgevoerd werk op hun concert ‘Uit de Nieuwe Wereld’. In dit programma maakt het HVE een reis door het Latijns-Amerikaanse koorrepertoire onder leiding van gastdirigente Paula Torres. ‘Uit de Nieuwe Wereld’ is zaterdag 15 juni om 20.00 uur te beluisteren in de Plantagekerk in Zwolle en op zondag 16 juni om 15.30 uur in de Grote kerk in Epe. Kaarten zijn te bestellen via: huygensmusic.nl of aan de kassa voor speciaal korentarief ( 10 euro)

Om een zo’n authentiek mogelijke uitvoering te bereiken werkt het Huygens Vocaal Ensemble in dit project samen met de Colombiaanse dirigente Paula Torres. Zij is specialist op het gebied van Latijns-Amerikaanse muziek. Als native speaker brengt Paula Torres de uitvoering van het HVE behalve muzikaal, ook taalkundig op een hoger plan. Aan het concert met een verrassend en afwisselend programma werken verder pianist Rudi Kaldenberg en gitarist Jan Bartlema mee.

In ‘Uit de Nieuwe Wereld’ zingt het koor neoklassieke en hedendaagse muziek van componisten uit Latijns-Amerikaanse landen als Peru, Venezuela, Colombia, Cuba, Argentinië en Brazilië. Naast de muziek spreken luisterrijke en poëtische Spaanse teksten tot de verbeelding met zinnen als ‘Ossen dragen zilveren bellen’. Hierin richt een oude man aan het einde van zijn leven zich tot een jong meisje dat de liefde achterna gaat. Behalve over vergankelijkheid, sterven en liefde verhalen de liederen over het soms harde leven hier op aarde. Bijvoorbeeld in het lied over een herderinnetje in de bergen in het bekende, door Merces Sosa gezongen, Doña Ubensa en in een lied over een duif die zich almaar vergiste; een verwijzing naar de Argentijnse dictatuur. Verder mag in een programma als dit de maagd Maria niet ontbreken, zij wordt bezongen in meerdere liederen. Met Romancero Gitano krijgt ook de vaak verjaagde, maar in de kern ongebroken, Spaanse zigeunerziel haar plek in dit zomerse programma.