KCZB - DE GROOTSTE KORENBOND VAN NEDERLAND
Terug naar concertagenda

Scandinavisch concert

Koor: Kamerkoor Arpeggio
Datum: zaterdag 25 mei 2024 om 20:00

Locatie: Adventskerk
Lindelaan 49, 9404 KR Assen

Beschrijving:

Kamerkoor Arpeggio presenteert op zaterdag 25 mei om 20.00 uur een Scandinavisch programma in de Adventskerk in Assen onder leiding van dirigent Tobias Bethlehem. Het concert, getiteld Tundra, is een reis door de ongerepte landschappen en de rijke muzikale erfenis van Noorwegen. Bariton Karel Stegeman en sopranen Hanneke van den Berg en Lieke Wartena zingen de solopartijen. Pianist Cas Straatman verzorgt de instrumentale begeleiding van een aantal koorwerken.

Dit bijzondere programma brengt werken van twee vooraanstaande Noorse componisten naar het podium: Edvard Grieg (1843-1907) en Ola Gjeilo (1987). Het repertoire omvat meesterwerken zoals Griegs Fire salmer, Ave maris stella en Våren, evenals Gjeilo’s The rose, Ubi caritas, Tota pulchra es en Unicornis captivatur.

Edvard Grieg was een exponent van de romantiek. Hij combineerde een grote melodische rijkdom met een diepgaande vertaling van de teksten naar muziek. Ook integreerde Grieg elementen uit de Scandinavische volksmuziek en cultuur in zijn werken. Het resultaat is een breed scala aan stijlen, van intieme en meditatieve stukken tot uitbundige en opzwepende composities. Het zelden uitgevoerde koorstuk Fire Salmer (Vier psalmen) voor koor en baritonsolo was Griegs laatste compositie, waarin hij de melodische rijkdom en de kenmerkende ritmiek van Noorse volksmuziek verwerkte.

Ola Gjeilo combineert klassieke harmonieën met eigentijdse klankkleuren, waardoor zijn muziek een melodieus en expressief geluid krijgt. Hij zet ritme en puls in om spanning en energie te creëren. Het titelwerk Tundra, voor vier vrouwenstemmen en piano, is daar een uitstekend voorbeeld van. Gjeilo schrijft: “De liedtekst voor Tundra is geschreven door Charles Anthony Silvestri, speciaal voor dit werk. Ik vroeg hem een tekst te schrijven gebaseerd op de titel en een paar foto’s van een deel van mijn geboorteland Noorwegen dat me erg dierbaar is: de Hardangervidda hoogvlakte. Het is dichtbij de plek waar mijn vader opgroeide, een skigebied genaamd Geilo, in de bergen tussen Oslo en Bergen. Het gebied is vrij kaal, en intens mooi. Het is gemakkelijk om te voelen dat je heilig land betreedt, wat Tony zo prachtig uitdrukt in zijn tekst”.

Kortom, voor liefhebbers van koormuziek en Scandinaviëgangers is dit concert een niet te missen gelegenheid om te worden ondergedompeld in de fascinerende klanken van deze muziek.

Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar voor €20, inclusief koffie in de pauze en een drankje na afloop. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang. De kaarten zijn te koop aan de zaal of te bestellen via de website www.kamerkoor.nl. Voor meer informatie, neem contact op met: PRfunctionaris@kamerkoor.nl