KCZB - DE GROOTSTE KORENBOND VAN NEDERLAND
Terug naar concertagenda

O Fortuna - Brahms, Chávez en Orff

Koor: Concertkoor Haarlem
Datum: zondag 14 mei 2023 om 15:00

Locatie: Philharmonie
Lange Begijnestraat 11, 2011 HH Haarlem

Beschrijving:

Het thema van het concert is het lot waaraan de mens is onderworpen.

We openen het concert met het Schicksalslied (‘Het lied van het lot’) van Johannes Brahms, die zich tot dit warme, melancholische werk liet inspireren door een gelijknamig gedicht van Friederich Hölderlin. Daarna volgt het instrumentale werk Toccata van de Mexicaanse componist Carlos Chávez, een virtuoos ritmisch meesterwerk. Het laatste lied voor de pauze is het Begräbnisgesang, eveneens van Brahms.

Na de pauze staat de Carmina Burana van op het programma, een verzameling wereldlijke liederen uit Beieren uit de dertiende eeuw, op muziek gezet door Carl Orff. Het is een van de meest indrukwekkende koorwerken van de twintigste eeuw dat drie grote thema’s beschrijft: de lente/ zomer, de herberg en de liefde. Het stuk begint en eindigt met het wereldberoemde ‘O Fortuna’, een hymne aan de godin van het geluk en het noodlot. Het rad van Fortuna draait; wie zich vandaag bovenaan bevindt, kan morgen alweer onderaan terecht gekomen zijn. Daarom is het belangrijk van elk moment te genieten.

Het belooft een spectaculair concert te worden met de medewerking van drie internationale solisten die alle drie voor het eerst in de Philharmonie optreden. Met daarbij de medewerking van de kinderen van de koorschool Haarlem zal het een zondagmiddag genieten worden in de Philharmonie.

Het geheel staat onder leiding van Berhard Touwen.

Medewerkenden:
Gulnara Shafigullina - sopraan
Pablo Gregorian - tenor.
Stefan Astakhov - bariton
koorschool Haarlem - kinderkoor
Hans van Beelen - piano
Jacobus den Herder - piano
RBO Sinfonia - slagwerk

Lezing 14.15 uur in de grote zaal door musicoloog Willem Jan Cevaal, gratis toegankelijk.

Kaarten voor dit bijzondere concert kunnen besteld worden via www.theater-haarlem.nl via 023-5121212 of gewoon aan de kassa. Toegangsprijs € 30,- incl. pauzedrankje en programmaboekje.