Login

Hoe mooi kan lijden zijn: muziek van Palestrina, Lobo en Gesualdo door Cappella Gabrieli

Begin: 10-03-2019 om 15.00 uur
Eind: 21-08-2019

Locatie: Eendrachtskapel Eendrachtsstraat 95 3012 XH Rotterdam

Beschrijving:

Palestrina’s (1525 - 1594) Missa pro Defunctis verschijnt voor het eerst in druk in zijn Missarum libere primus in 1554. Palestrina is dan ongeveer 30 jaar. De mis is waarschijnlijk enige jaren daarvo?o?r geschreven en is dus een vroeg werk van de meester. Van de requiemtekst zoals wij die nu kennen heeft Palestrina slechts enkele delen meerstemmig gezet. Dichterlijke vrijheid? Niet echt: de tekst voor een dodenmis werd namelijk pas in 1570 officieel vastgelegd. We?l koos Palestrina ervoor de oorspronkelijke gregoriaanse melodiee?n in zijn mis te parafraseren in plaats van ze letterlijk te citeren.

Het Stabat Mater behoort tot de zeer late stukken van Palestrina. Waarschijnlijk geschreven voor paus Gregorius die slechts twee jaar paus was (1590 - 1591). De stijl van dit 8-stemmige, dubbelkorige werk verschilt enorm met die van het requiem: veel homofoner, waardoor de tekst veel makkelijker te volgen is. De tekst stamt overigens al uit de 13e eeuw. Tekstdichter: onbekend. Het rijmt vooral heel lekker.

Op het programma staan verder de Lamentaties van de Spaanse componist Alonso Lobo en Caligaverunt oculi mei, een 6-stemmig responsorium van Gesualdo. Cappella Gabrieli staat onder leiding van dirigent Maarten Michielsen.