Login

The Armed Man (Karl Jenkins, 2000)

Datum: 28-01-2018 om 15.00 uur, eind: 17.00 uur

Locatie: Franciscushuis, Biest 43A, Weert

Beschrijving:

The Armed Man (‘A mass for peace’) is gecomponeerd ter gelegenheid van de Millenniumvieringen. Het thema van het werk is actueel: het gaat over de groeiende dreiging van oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie. Het toont de verschrikkingen die oorlog brengt en eindigt met de hoop op vrede, wanneer “verdriet, pijn en de dood overwonnen kunnen worden”. Daarmee past het naadloos in de huidige onzekere tijden met grote maatschappelijke vraagstukken en internationale spanningen. Het stuk inspireert en emotioneert maar nodigt bovenal uit tot een blijvende dialoog over hoe mensen beter met elkaar kunnen leven.

Karl Jenkins droeg het stuk oorspronkelijk op aan de slachtoffers van de Kosovo crisis die plaats vond terwijl hij aan zijn compositie werkte. Het is opgebouwd rond de vaste gezangen van de christelijke mis, gecombineerd met teksten uit andere bronnen. Tijdens de uitvoering worden indringende beelden vertoond die de inhoud en sfeer van de uitgevoerde muziekstukken versterken.

'The Armed Man’ wordt niet vaak in Nederland ten gehore gebracht. Voor de uitvoering moeten veel verschillende musici bij elkaar gebracht worden en daarmee is de voorbereiding complex en kostbaar. De drie deelnemende verenigingen bieden belangstellenden met de voorstelling ‘The Armed Man’ een unieke kans om zich onder te dompelen in een eigentijds muziekwerk met een indrukwekkende inhoud. Weerter Gemengd Koor Vivace en de Eindhovense Koorvereniging De Toonkunst vormen samen een koor van zo’n 120 zangers en zangeressen. De Koninklijke Harmonie van Thorn (ruim 80 musici) begeleidt dit koor. Het geheel staat onder de muzikale leiding van Jan Cober, chef-dirigent van de Koninklijke Harmonie van Thorn.

Kaarten bestellen? Mail aan: secretaris@vivaceweert.nl