KCZB - DE GROOTSTE KORENBOND VAN NEDERLAND
Terug naar concertagenda

Fanny en Felix - Music by Mendelssohn

Koor: Concertkoor Ars Musica
Datum: zaterdag 5 oktober 2024 om 20:00

Locatie: Grote of St. Michaëlskerk, Oudewater
Noorder Kerkstraat 1

Beschrijving:

In het kader van het zevenjarige project FELIX rondom componist Felix Mendelssohn
Bartholdy, viert Ars Musica dit najaar de muzikale nalatenschap van broer en zus Felix en Fanny Mendelssohn met de derde concertreeks: Fanny & Felix. Ervaar het talent van deze getalenteerde componisten, met een speciaal accent op de lang onterecht vergeten werken van Fanny.

Een muzikaal eerbetoon aan Fanny Mendelssohn
Fanny Mendelssohn overleed in 1847 en kreeg in haar tijd als vrouwelijke componist weinig erkenning. Lang overschaduwd door haar beroemde broer, krijgt Fanny in dit concert de aandacht die ze verdient: tussen de muzikale grootmeesters van haar tijd. Componiste Mathilde Wantenaar verwoordt treffend de kern van dit concert: "Ik voel als componist geen verschil tussen man of vrouw en dat zou ook geen issue moeten zijn. Ik hoop dat ik opdrachten krijg omdat ik goed werk lever en niet omdat ik toevallig vrouw ben."

Het publiek kan genieten van een rijk en afwisselend programma met (koor)werken van Fanny en Felix Mendelssohn, een nieuwe compositie van Geerten Liefting en een nieuwe orkestratie van ‘Wandrers Nachtlied’ van Mathilde Wantenaar. Schuberts zonnige Vijfde Symfonie en Felix’ virtuoze pianoconcert vullen de concertzaal met klanken die zowel ontroeren als inspireren.

Jong talent op het podium
Pianist Nikola Meeuwsen, die onlangs zijn debuut in het Concertgebouw maakte, en Mieke Verduijn, cum laude afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium, vertolken de pianoconcerten met jeugdige kracht. Het Ars Musica Concertkoor en Orkest onder leiding van dirigent Patrick van der Linden zorgen voor een bezielde uitvoering van de (koor)werken.
Een concert over talent, doorzettingskracht en de kracht van muziek
Fanny Mendelssohn componeerde ondanks de beperkingen die haar als vrouw in die tijd werden opgelegd 460 werken. Haar brieven met Felix geven een ontroerend inkijkje in hun diepe muzikale band. Fanny & Felix is meer dan een concert. Het is een ode aan talent, doorzettingskracht en de kracht van muziek.

Programma met koor
Fanny Hensel-Mendelssohn Bartholdy - Koorwerken a cappella
Fanny Hensel-Mendelssohn Bartholdy - Hiob, Kantate für Chor und Orchester
Felix Mendelssohn Bartholdy - Pianoconcert 1 in g, opus 25
Franz Schubert - Symfonie 5, D.485
Geerten Liefting - Nieuwe compositie
Mathilde Wantenaar - Wandrers Nachtlied
Felix Mendelssohn Bartholdy - Nachtlied, opus 71/6 (arr. voor koor door Patrick van der Linden)

Uitvoerenden: Ars Musica Concertkoor en Orkest onder leiding van Patrick van der Linden
Mieke Verduijn, pianist