KCZB - DE GROOTSTE KORENBOND VAN NEDERLAND
Terug naar concertagenda

Najaarsconcert

Koor: Oost-Nederlands Kamerkoor
Datum: zaterdag 7 oktober 2023 om 20:00

Locatie: Sint Martinuskeerk
Kerkstraat 72, 7010 AB Gaanderen

Beschrijving:

Op het programma van het najaarsconcert van het Oost-Nederlands Kamerkoor staat het dubbelkorige Requiem Missa Pro Defunctis van Francesco Cavalli (1602-1676) geprogrammeerd.

Een bijzonder werk van een bijzondere componist. Francesco Cavalli was in zijn tijd een zeer beroemde componist. Vanaf 1616 tot aan zijn overlijden in 1676 is hij bijna onafgebroken werkzaam geweest in de kerken van Venetië. Hij liet een enorme hoeveelheid werken na, waarvan de bekendste in zijn tijd zijn opera's waren. Nalaten deed hij ook zijn Requiem Missa Pro Defunctis, geschreven in de laatste weken van zijn leven met de uitdrukkelijke bedoeling dat het zou worden gezongen op zijn begrafenis, en in zijn nagedachtenis op zijn begraafplaats in de kerk van San Lorenzo, Venetië. Het was het niet ongebruikelijk dat componisten hun eigen muzikale opdracht schreven. Het garandeerde zeker dat de muziek over het algemeen van de hoogste kwaliteit was, omdat ze alle vaardigheden verzamelden die ze gedurende hun leven hadden opgebouwd voor deze laatste poging tot onsterfelijkheid.

Het requiem van Cavalli verbindt al zijn seculiere talenten als dramaturg in een heilige setting, wat resulteert in muziek die intens ontroerend is, maar ook mooi in zijn ingetogen eenvoud.

Het Oost-Nederlands Kamerkoor zingt dit dubbelkorige Requiem van Cavalli samen met muziek van Schütz, Monteverdi en Reger.